Pagina's

vrijdag 4 oktober 2013

Onder het mom van kardemom



Het magazine Allerhande bestaat 30 jaar en dit wordt gevierd. Het boek staat dit keer helemaal in het teken van taart, het fijne en ook lastige is dat ze er bijna allemaal even lekker uitzien. Aangezien de boodschappen al gehaald waren en het energiepeil al wat gezakt was ging ik voor de eenvoud: appeltaart. Geen Hollandse taart, wel een heerlijke kruidige Marokkaanse versie. 

De koekbodem is door de kleine schilletjes sinaasappel al een gebakje an sich. Het amandelschaafsel maakte ik noodgedwongen zelf (hele flauwe woordgrap voor degene die het wil zien) van hele amandelen, hierdoor vallen de grote stukken op en de kruimels verstoppen zich in het taartje. De sinaasappel verving ik trouwens door een mineola en het grootste gedeelte van de dadels door rozijnen maar dit maakt qua smaken niet veel uit. Verder krijgt de taart echt pit door kaneel, kardemom en saffraan. Voor degene die de mooie Allerhande niet in huis hebben is hier het recept. 

Marokkaanse appeltaart 
1 sinaasappel
400 gram zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
200 gram lichte basterdsuiker
250 gram boter
mespunt zout
1 ei
1 zakje saffraan (0,05 gram)

4 elstar-appels
3 tl kaneel
1 tl kardemom
2 el rietsuiker
250 gram verse dadels, ontpit + in stukjes
1 bakje amandelschaafsel

- Rasp de schil van de schoongemaakte sinaasappel
- Meng het bakmeel, de basterdsuiker en de in stukjes gesneden boter
- Voeg het ei, mespunt zout en de rasp toe
- Kneed het deeg tot een bal en laat afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast

- Pers de sinaasappel en week hierin de saffraan
- Schil en snij de appels in kleine blokjes
- Doe de appelstukjes in een kom samen met de sap, saffraan, kaneel, kardemom en rietsuiker

- Verwarm de oven voor op 175° C

- Bekleed de bakplaat met bakpapier
- Rol het deeg uit op een met meel bestoven werkblad tot een lap die past op het bakblik
- Zorg ervoor dat het deeg heelhuids op het bakblik terecht komt
- Verdeel over het deeg de appels en de dadels (of rozijnen) over het deeg
  (zelf heb ik het meeste sap afgegoten omdat het geheel anders te nat werd in mijn ogen)
- Strooi het amandelschaafsel over de taart
- Bak de taart in circa 40 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar

2 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit! Zelf heb ik die Allerhande ook al in huis en ik heb de peer-spijs taart al gemaakt. Er staat echt heerlijke recepten in!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is ook heerlijk! :) En hoe was de peer-spijs taart? Lekkere combi ook die twee. Dat boek verdwijnt in ieder geval minder vlot als de andere in de kast! :)

    BeantwoordenVerwijderen