Pagina's

vrijdag 21 maart 2014

Behangplaksel

Het gezonder eten krijgt steeds meer vorm. Na de voedselzandloper periode een tijd geleden van welgeteld zeven dagen houden we het nu al iets langer vol. Minderen met E-nummers, tarwe, allerlei dierlijke producten (melk & vlees), suiker en meer van dat soort (on)natuurlijke onzin. Daarvoor in de plaats meer (rauwe) groente, fruit, noten en peulvruchten. Door deze omslag is er de afgelopen tijd weer veel 'nieuws' op tafel gezet, meegenomen in lunchtrommel en opgegeten als tussendoortje.

Zelf vind ik het eetpatroon niet drastisch verandert, het uitbannen van koek en snoep scheelt al een heleboel. Ook het minderen met melk en rood vlees is geen ramp, dit deden we eigenlijk al langer. Voor mezelf vind ik de lunch niet lastig, wel als het moet worden meegenomen. Man vertrekt vaak heel vroeg in de ochtend en kan af en toe maar iets opwarmen. Dit betekent de dag van te voren het eten klaarmaken en soep valt meestal af. Toch is de grootste uitdaging de hoofdmaaltijd. Op het menu staat vaak pasta of rijst, aardappelen gebruiken we een of geen dag in de week. Om toch een aanvulling of vervanging te hebben van deze producten kun je zoeken op soorten die je weinig (meer) gebruikt. Zo kocht ik afgelopen week een knolselderij die niet was bedoeld voor erwtensoep. De bedoeling was om er puree van te maken maar door wat tijdgebrek gisteren werd het soep. Toen man in de pan keek was het volgens hem net behangplaksel. Dus bij deze het, wel goedgekeurde, gerecht met knolselderij in de hoofdrol. 
 

Stiesel- of behangplakselsoep
knolselderij
flinke ui
tenen knoflook
kruiden of bouillon 
peterselie
(voor alles geldt, hoeveelheid naar smaak!)

De ui, knoflook en knol worden gesneden. Zelf heb ik uiteindelijk de soep met de staafmixer fijngemaakt zodat het niet uitmaakt hoe groot of klein de stukken zijn. In gezonde olie fruit je eerst de ui, daarna de knoflook erbij en ten slotte gaat de knol ook in de pan. Als dit opstaat maak je een bouillon op de manier die jij lekker, gezond of makkelijk vind. Meer water kun je altijd toevoegen, inkoken duurt langer! Uiteindelijk doe je de groente bij het water en kookt dit totdat de knol gaar is. Zoals gezegd haalde ik de staafmixer erdoor voor een gladde, gebonden soep. Als garnering knip of snij je wat verse, groene peterselie op de soep. Als je soep zonder ballen maar matig vind zoals manlief kun je wat (wal)noten toevoegen ter vervanging. 

Plak je smakelijk!

1 opmerking:

  1. Haha, geweldig. Leuk die reacties van de mannen. Hier hoor ik vaak, oh heb je weer iets nieuws? Of, is dat uit je nieuwe kookboek? Oftewel, wat is dat nou weer voor raars. Knolselderijsoep is heerlijk. Heb je ook al eens stamppot van knolselderij geprobeerd? Eventueel met aardappel maar kan ook zonder.

    BeantwoordenVerwijderen