Pagina's

vrijdag 31 januari 2014

Ahummesseffe


Bij ons vandaag gezond broodbeleg, ook heerlijk als dip voor wat groente of een pita-broodje. Hummus bestaat voornamelijk uit kikkererwten. Deze erwt wordt niet vaak gegeten maar schijnt een goeie te zijn op groente-gebied met onder andere calcium, magnesium, ijzer en foliumzuur. Het houdt je suikerspiegel stabiel, is het caloriearm maar vullend en zit het vol vezels voor een goede spijsvertering. Daarnaast is er nog een verhaal over fyto-oestrogenen en polyfenolen die ook weer allerlei goeds met zich meebrengen.

Naast kikkererwten is het belangrijkste tahin, dit is een pasta gemaakt van sesamzaad. Verder breng je hummus op smaak met (olijf)olie, knoflook, zout, peper en citroen- of limoensap. Ik had helaas geen tahin in huis, gewoon sesamzaad erdoor is ook een optie. Dus heel even de zaadjes in de pan roosteren voor de smaak en ook door de brei heen. Voor de kleur voegde ik ook wat rode paprika toe, voor pittigheid wat cayenne-peper en als decoratie' wat peterselie. Dat is het ideale van dit soort dingen, je gooit erin wat je 'kwijt' wilt en wat je smaak is.De ingrediënten fijn maken op welke manier dan ook en vijf minuten later is daar hummus. Heerlijk!

donderdag 30 januari 2014

Lege duracel

Ken je dat gevoel dat je heel enthousiast iemand belt, een fijn gesprek aan het voeren bent en dat dat de telefoon ermee ophoudt? Om er achtereenvolgens achter te komen dat je de avond ervoor vergeten bent de batterij op te laden? Precies zo ging mijn dag. Het enige wat ik dan kan doen is de goede dingen bij elkaar optellen. 

- binnen 5 minuten aankleden + was in de wasmachine = klaarwakker
- boekenkast + bed versjouwd op zolder = ruimte
- kleine spruitjes + zelfgemaakte appelmoes = lekker eten bij papa&mama
- Noa + twee vingers in haar mond = meisje die hand onderdoor inbakerdoek wringt -> lief
- lamsvlees + recept van mevrouw = shoppen bij de Turkse winkel
- twee kralen + het trekkoord in de douche = zoveel beter
- man werken + diner met werkbespreking = pyamaparty met thee en gezonde nootjes 
- blogs lezen = ontspannen & inspiratie 

woensdag 29 januari 2014

Man, wat een kaarten


Mannenkaarten, daar was ik afgelopen maandag mee bezig. Met nieuw papier van Marianne Design wilde ik graag een aantal kaarten maken. En een aantal kun je alleen maken als het ontwerp niet zo moeilijk is. Zodoende kwamen de rechthoeken en vierkantjes tevoorschijn, simpel maar doeltreffend vind ik zelf. Ben wel blij met het resultaat met een paar stroken papier, wat inkt en een stukje touw. Vanavond weer een gezellige crea-avond met schoonmama en schoonzussen gehad, daar drie Nijntje kaarten gemaakt. Dus de teller staat op zes kaarten in drie dagen, heerlijk gevoel zomaar!

maandag 27 januari 2014

Tijdelijk onbereikbaar


Als je me zoekt ben ik boven, achter mijn overvolle bureau. Alleen te bereiken voor een kop thee of wat chocola. Ben aan het genieten van vrije tijd en wat nieuwe spulletjes.

zaterdag 25 januari 2014

JAapjes



Inspiratie, tijd en motivatie ontbreken de laatste tijd een beetje om te bloggen. Deze week probeerde ik een aantal keer, tevergeefs, tijd voor mezelf in te plannen. De snijmallen en cirkelsnijder die ik te leen heb blijven liggen, het plan om vilten uiltjes voor haar muziekmobiel te maken blijft bij het plan alleen en iedere avond van de werkweek een blog komt er ook niet bepaald van. Omdat iedere dag een dag van goede voornemens is wil ik het weekend niet eindigen zonder bericht. Dus bij deze zijn hier voor jullie Jaap en Jaap. 

Deze twee muzikale broers vond ik bij de ruilwinkel. Het juiste voorbeeld voor mij van perfecte imperfectie. Zomaar geinig met allebei een groen strikje en een lont in het hoofd. Ik vraag me dan af wie deze aapjes ooit gekocht heeft, ze hebben zichtbaar al heel wat meegemaakt. Zouden ze van iemand geweest zijn die het niet over het hart kon verkrijgen om ze weg te gooien? Of was het meer de gedachte dat ze misschien nog punten zouden opleveren? Zouden ze gevonden zijn bij het opruimen of pasten ze niet meer bij de nieuwe kast? Had de vorige eigenaar geen lucifers of zijn de broers stiekem kleine rookbommetjes? Wie weet waren ze met drie aapjes zoals de 'horen-zien-zwijgen-figuren'. Of nog gekker: een compleet orkest van aapjes. Vraag me af wie deze figuren bedacht heeft. Wie weet was er ooit een kaarsenmaker die op een late zaterdagavond dacht: ik maak twee aapjes met kleren aan die allebei muziek maken. En daar kan ik dan weer blij van worden op mijn late zaterdagavond! 

woensdag 22 januari 2014

Kreukelkrokus


Probeer de lente al een beetje in huis te halen. Met het kleine zonnetje vanochtend, een verfrissend kopje thee en krokussen die uitkomen lukt het aardig. Zag in de tuin dat de Spaanse margriet ook denkt dat het al lente is. Kan dat tegenvallen, wie weet krijgen we nog echt winterweer!

vrijdag 17 januari 2014

Zandpannenkoek


100 gram havermout (fijngemalen tot meel)
3 eieren 
1,5 rijpe banaan (of 1 grote banaan)
1 tl bakpoeder
175 ml water

Al deze ingrediënten gingen in een beker, langs het mes van de staafmixer en daarna in een pan met olie. Door de banaan smaken de pannenkoekjes al lekker zoet en met het fruit erbij hoefde ik geen extra zoetigheid meer erop.

Het bakpoeder begreep ik niet goed, de bakpoeder uit mijn kast is namelijk totaal niet zandloperproof. Volgende keer ga ik het eens proberen zonder bakpoeder, met sojamelk en met wat kruiden zoals kaneel o.i.d. Of misschien een schijfje appel op het beslag meebakken. Zeker, dit recept gaat vast nog een keer in de herhaling! Supervlot te doen en heerlijk van smaak.

donderdag 16 januari 2014

Werk-ruimte

 

Is dit fijn of is dit heel fijn? Zelf vind ik de nieuwe werkplek erg fijn. Het leek er twee weken lang op of de ontplofte bende voor altijd zou blijven. Ik had namelijk de totale inhoud van twee boekenkasten eruit gehaald, deze inhoud was overal en nergens verspreid. Twee wasmanden vol, een aantal plastic tassen en wat doosjes die door de hele kamer stonden. Hier moest ik zo nodig de spullen die uit kasten van beneden en van zolder kwamen bij leggen. Tot slot was er man die de bekabeling aan het verleggen was, dit lag ook nog her en der. Met andere woorden: een rommel om mismoedig van te worden. Maar even doorpakken werkt en zo belande alles op de goeie plek.

'Onder' het buro staan spullen die we niet vaak nodig hebben zoals mappen of boeken. Alle planken die zichtbaar zijn boven het bureau heb ik ingenomen. Zoals jullie zien papier goed zichtbaar en voor het grijpen en alle kralen op een plank in plaats van in een kastlade op zolder. Er is zelfs nog een plank over. Nu het bureau nog op dezelfde hoogste stellen als de plank, wat dozen pimpen, een aantal spullen in mandjes/doosjes doen en dan ben ik helemaal blij.  

Gisteren voor het eerst bezig geweest op mijn nieuwe plek. De vilten doos die ik won bij de give-away van Crea-roosje heb ik voor het grootste gedeelte in elkaar genaaid. Alleen de applicaties er nog op en de bovenkant dichtmaken. Een mooie doos voor de spullen voor dochtertje of voor wat spullen uit de kast. 

Het is heerlijk om een fijne werkplek te hebben waar ik spullen kan laten liggen om er op ieder moment mee verder te gaan. En stiekem is het erg fijn om dicht bij dochter in de buurt te zijn en af en toe te kijken. Alhoewel ik niet meer veel hoef te zorgen want op een paar huiltjes na is ze de hele dag zoet! Dat is wel een verschil met afgelopen weken. We bakerden haar al 1,5 week in maar dit deden we alleen 's nachts. Om er dit weekend achter te komen dat dit volledig moet omdat het anders geen zin heeft. Maandag en dinsdag is ze echt nog van slag geweest maar sliep al meer dan in de achterliggende weken. Gister en vandaag verliepen vlotjes. Eten, boeren, lachen, ´spelen´, gapen en weer slapen. Af en toe een huilend tussendoortje als waarschuwing dat er ergens, laten we het netjes zeggen, iets uitgekomen is of gewoon om even te laten weten dat slaapperiode 2 bijna begint. Geeft mama uitgebreid de tijd om naast het huishouden ook op een bureaustoel te zitten en wat te handwerken.  

woensdag 15 januari 2014

Zandloperfiguurtje

Gisteren en vandaag druk bezig met 'gezond leven'. Alweer een tijd geleden las ik het boek De Voedselzandloper en inmiddels staat er een reservering bij de bieb voor Broodbruik. Om een lang verhaal kort te maken: geen brood, aardappelen, pasta, rood vlees, melk, fastfood, slechte vetten en zoetigheid. Wel: groente, fruit, peulvruchten, noten, kip, vis, havermout, thee en af en toe een wijntje/pure chocola. Dan ziet je eetpatroon er zo uit:


Veel over te doen geweest de afgelopen tijd, vooral omdat het een onmogelijk verhaal lijkt voor de gemiddelde Nederlander. Toch heb ik mezelf gisteren tot doel gesteld minimaal 1 maaltijd per dag (nagenoeg) 'zandloperproof' te maken. Een uitdaging maar ook leuk om weer allerlei recepten te proberen. Zo maakte ik gisteren en vandaag de volgende dingen (klik op het recept voor een link): 


- ijsbergsalade met komkommer en olie/citroendressing, voor man ging er tonijn op en voor mezelf brandnetelkaas  
- brocollisoep, voor man met gerookte zalm en voor mij met kipfilet (zonder de rijst maar wel met 'foute' bouillonblokjes)
- kokosmakronen waar de suiker is vervangen door agavesiroop 
- havermout-muffins met banaan, appel & noten -> echte aanrader! Al zou ik de appel niet fijnmalen maar in stukjes toevoegen, heerlijk.

Maar als jullie me nu willen excuseren, ik ga boterhammen eten. Mijn buik volladen met slechte tarwe, suikers, smaakstoffen en andere 'rommel'. Het eetpatroon radicaal omgooien vind ik iets te serieus, misschien omdat ik sommige dingen o-zo lekker vind.. Bovendien ligt er nog genoeg in diepvries en voorraadkast. Hopelijk geeft het brood me voldoende energie om me te storten op een degelijke groente-omelet voor in de broodtrommel van manlief.

maandag 13 januari 2014

BBR (bruine bonen met rijst)

Vlak voor de jaarwisseling kwam mijn vriendin en haar man uit Rotterdam op babybezoek. Ik ken haar vanaf het tweede jaar van de opleiding en we trokken veel met elkaar op. Nu zien we elkaar minder vaak maar altijd is het weer reuze gezellig om bij elkaar te zijn. Een vriendin met een heel groot hart. Vandaar dat ze ook aanbood om heerlijk voor ons te koken. Aangezien ze een echte Surinaamse is werd het een echt Surinaams gerecht. Inmiddels hebben zowel mijn moeder als ik het recept geprobeerd en het is echt heerlijk! Mijn vriendin was helemaal perplex toen ik vertelde dat ik normaal geen bruine bonen at, net als Bartje. Voor dit gerecht maak ik echt een uitzondering, ik bid nie veur bruune boon´n maar wel voor..

BBR
1 grote pot bruine bonen of ½ pond verse bruine bonen (een nacht laten weken in water) 500 gram kip 250 gram zoutvlees of gerookte kippeworstjes 
2 tomaten 
2 grote bouillontabletten 
(ajinomoto)
2 uien 
10 teentjes knoflook
gesneden bosuien of prei 
1 verse peper (madamme jeanet) 
1 eetlepel tomatenpuree / ketchup 
gekruide Surinaamse ketjap 
zout / zwarte peper 
olie 
2 takjes selderij 
komijnzaadjes

*De kip in stukken snijden en wassen met citroen of azijn. Met zout en zwarte peper bestrooien. 
*De kip inleggen in 5 teentjes knoflook, 1 ui gesnipperd, peper en ketjap (eventueel ajinomoto). 
*Het zoutvlees ontzouten en in stukken snijden of worstjes in blokken snijden.
*In een pan met wat olijfolie de kipstukken (en marinade) op medium vuur bakken totdat het vocht eruit komt en lichtjes opdroogt. Kipstukken intussen steeds omdraaien. Voor een lekkere gebakken laagje aan de buitenkant. 

*Soeppan op hoog vuur zetten, in olie de ui fruiten en daarna knoflook meebakken. 
*Zoutvlees of worstjes erbij doen en meebakken. 
*De kleingesneden tomaten en puree/ketchup toevoegen en meebakken. 
*De bruine bonen toevoegen met 1 liter water, bouillonblokjes, selderij en verse peper. Naar smaak wat gekruide ketjap erbij.
*Schep de soep goed om en laat het afgedekt stoven.

*Als de bonen gaar zijn voeg de prei of bosuien toe. 
*De kip (en overige marinade) als laatste toevoegen en 5 minuten samen stoven.
*Maak de soep af met een gebakken uitje en geroosterde komijnzaadjes 

(Zelf heb ik i.v.m. de voeding voor dochter het wat rustiger aan gedaan met de knoflook en ui. Ik had een Spaanse peper waar ik zaadlijsten verwijderd heb en na een tijdje meekoken uit de pan gehaald heb. Wij aten het gerecht met geblancheerde / gewokte sperziebonen.)

Nyan switie (eet smakelijk) 

donderdag 9 januari 2014

zaterdag 4 januari 2014

Dromenboek


Voor het eerst sinds het babyverlof weer op het azc. Wat is het fijn om de kinderen weer te zien, een hoop nieuwe gezichten erbij. Had ik het geluk dat ik midden in de afsluiting van de kerstvakantie terecht kwam. Zelfgemaakt lekkers door de kinderen, veel liedjes die gezongen worden die ze geleerd hebben en tot slot een dromenboek voor baby Noa! Zo lief met tekeningen, wensen en foto's van de kinderen.
 




woensdag 1 januari 2014